Uniunea Social Liberală: Organizarea alegerilor locale la termen înseamnă revenirea la normalitate şi delegitimarea actualului Guvern

Uniunea Socială Liberală salută revenirea la normalitate a procesului electoral, odată cu publicarea de către Curtea Constituţională a motivaţiei deciziei în problema comasării alegerilor, care interzice amânarea alegerilor locale. Amânarea alegerilor locale ar fi fost un proces nedemocratic şi neconstituţional, iar Curtea Constituţională a consfinţit acest fapt prin decizia sa.

USL reafirmă faptul că aceasta este singura decizie normală care putea fi luată, ţinând cont de prevederile legale şi constituţionale. USL consideră că actualul Guvern trebuie să demisioneze de îndată, ca urmare a modului în care a tratat problema amanării alegerilor.

USL a susţinut de la bun început faptul că prelungirea mandatelor aleşilor locali nu se poate face decât cu încălcarea Constituţiei. În ciuda tuturor evidenţelor şi a semnalelor venite din partea societăţii civile, a mass-media si a partidelor de opozitie, cu privire la caracterul nedemocratic şi neconstituţional al amânării alegerilor locale, puterea a ales să meargă mai departe, de o manieră absolut sfidătoare pentru opinia publică.

USL a precizat încă de la început că argumentul economisirii fondurilor publice, invocat de Guvern, nu poate fi folosit atunci când vine vorba de procese democratice de legitimare a regimului politic. De asemenea, USL a atras atenţia în repetate rânduri că suprapunerea a două procese electorale distincte, ce presupune exprimarea opțiunii pe șase buletine de vot, va bulversa electoratul şi va complica procedura de vot. Acum, Curtea Constituţională confirmă validitatea tuturor acestor semnale transmise de opoziţie.

USL speră că, prin publicarea acestei motivaţii, se face un pas major către organizarea unui proces electoral corect, al cărui deznodământ să reflecte voinţa populară.

În aceasta luna, oamenii au protestat în stradă pentru respectarea drepturilor lor democratice, iar măsura amânării alegerilor ar fi fost menită să limiteze exercitarea acestor drepturi de către români.
USL reafirmă faptul că decizia Curţii Constituţionale ar trebui să consfinţească finalul de mandat al actualului Guvern, singurul care a încercat în mod direct, folosind pârghiile instituţionale de care dispune, să fugă de votul cetăţenilor.

Biroul de Presă al PSD