Traian Băsescu şi tentaţia totalitarismului

Ultimele ieşiri ale lui Traian Băsescu pe scena politică românească confirmă tendinţa acestuia de a confunda statul de drept cu statul totalitar, în cadrul căruia puterea să-i aparţină numai lui, conducătorul suprem, supranumit Zeus, (precum antecesori de tristă amintire ca Fuhrer-ul, Ducele sau Comandantul), ale cărui idei, în afara legii şi a tradiţiilor democratice, să fie recunoscute drept adevărul oficial al statului şi să genereze decizii administrative cu consecinţe dezastruoase pentru prezentul şi viitorul ţării.

Nerecunoaşterea statului social, garantat de art. 1 alin. (3) din Constituţie, a fost completată, zilele trecute de minimalizarea rolului Parlamentului, prin invocarea posibilităţii asumării răspunderii Guvernului şi de atacul nepermis la modul cum judecătorii dau decizii în favoarea bugetarilor ce îşi cer drepturile, fără a indica sursele de finanţare.

Aceste atacuri, la Parlament şi la judecători, demonstrează că şeful statului se crede mai presus de lege, că democraţia, dreptatea şi pluralismul politic sunt concepte lipsite de conţinut, că preşedintele nu mai mizează de mult pe normele legale şi democratice, aşa cum, cu dibăcie demagogică promitea, referindu-se expres la Constituţie.

În condiţiile în care, în România e nevoie mai mult ca oricând de justiţie, când maxima latină „Fiat justitia et pereat mundus”, (Să fie justiţie, chiar dacă piere lumea), e de imediată actualitate, preeminenţa dreptului, statuată, cu valoare de principiu comunitar, în preambulul Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, devenită, după adoptare de către ţara noastră, drept prioritar intern românesc, trebuie susţinută şi apărată, prin toate mijloacele legale şi democratice.

Identificând mugurii totalitarismului băsescian în cultul personalităţii conducătorului, în promovarea Partidului Democrat- Liberal, ca unic deţinător al soluţiilor de aşa-zisă reformă a statului şi în antidemocratismul declarat al şefului statului, Partidul Social Democrat condamnă public aceste tentaţii totalitare şi va sprijini orice iniţiativă legitimă de demitere a preşedintelui României.

PREŞEDINTE,

prof. Vasile Silvian CIUPERCĂ