România va participa la Centrul de Excelenţă NATO pentru Operaţii de Stabilitate

Camera Deputatilor
Grupul Parlamentar PSD

PARLAMENTUL ROMANIEI

CAMERA DEPUTATILOR

Grupul Parlamentar Partidului Social Democrat

COMUNICAT DE PRESĂ

România îşi reafirmă permanent implicarea în NATO, prin contribuţii de ordin logistic şi financiar, dar şi prin participarea la diverse activităţi specifice. Importanţa şi actualitatea NATO, cea mai importantă organizaţie de securitate colectivă din istorie, este relevată, din nou, în contextul atacurilor teroriste din Paris, ameninţări grave pentru securitatea şi pacea internaţională.

De asemenea, contextul regional extern nu este unul liniştitor, având în vedere situaţia tensionată în proximitatea graniţei de Nord a ţării noastre.

Consider că forul legislativ al României are un rol deosebit de important în relaţia cu partenerii noştri din Alianţa Nord-Atlantică, în primul rând prin sprijinirea iniţiativelor ce se referă la buna funcţionare a Armatei Române, o structură formată din profesionişti devotaţi, care şi-au dovedit pe deplin calităţile în acţiunile desfăşurate în cei 11 ani sub drapelul NATO, precum şi prin susţinerea unor iniţiative prin care structurile de siguranţă ale statului participă la acţiuni de instruire şi specializare.

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, 18 noiembrie, proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.36/2015 pentru aprobarea participării Ministerului Afacerilor Interne, prin Jandarmeria Română, la Centrul de Excelenţă NATO pentru Operaţii de Stabilitate, iniţiativă a Guvernului Ponta, susţinută de Grupul parlamentar al PSD.

Centrul de Excelență pentru Operații de Stabilitate reprezintă un instrument al NATO a cărui activitate vizează elaborarea de studii, concepte, doctrine, standarde de securitate și organizarea de cursuri de instruire în sprijinul forțelor de poliție și structurilor militare care sunt implicate în misiuni internaționale de stabilitate, în special cele ce privesc restabilirea și menținerea ordinii și siguranței publice, protecției drepturilor omului, pe toată perioada misiunilor NATO de gestionare a crizelor civile. România participă, prin MAI, în calitate de „națiune sponsor”.

În calitate de stat membru al NATO și în vederea creării unui capital de vizibilitate, imagine și credibilitate, activitatea desfășurată în cadrul Centrului de Excelență reprezintă un mijloc de a urmări obiectivele naționale și internaționale, iar România își va consolida statutul de furnizor de securitate și stabilitate în cadrul NATO.

Participarea României la Centrul de Excelență aduce mai multe avantaje: posibilitatea de a beneficia de experiența Alianței din operațiunile de gestionare a crizelor civile în zonele post-conflict, de creșterea prestigiului și a vizibilității instituției şi facilitarea obținerii pentru personalul MAI a unor poziții de vizibilitate în viitoarele operațiuni NATO. Totodată, se creează posibilitatea pregătirii anuale în cadrul Centrului de Experiență, cu titlu gratuit, a unor specialiști în domeniul misiunilor de stabilitate.

Personalul Jandarmeriei Române care va face cursuri la Centrul de Excelență, va participa la activități specifice de pregătire, exerciții, activități în diferite comitete, precum şi la activităţi de cercetare academică.

România își respectă angajamentele asumate, europene și nord-atlantice, iar participarea Jandarmeriei Române la acest instrument NATO reprezintă o oportunitate și o modalitate de promovare a obiectivelor naționale.

Lider Grup PSD

Marian Neacşu