REZOLUŢIE

a Ligii aleşilor locali,
întrunită în data de 15 octombrie 2010
Delegaţii participanţi la Liga aleşilor locali PSD, întrunită în data de 15 octombrie 2010, adoptă:

REZOLUŢIA
privind blocajul reformei administraţiei publice locale
România anului 2010 are o administratie centrală greoaie, cu multe ministere şi agenţii, care îngreunează dezvoltarea sectorială şi o administraţie locală, semidescentralizată în anumite directii, cu dezechilibre majore socio-economice între regiunile de dezvoltare si în interiorul acestora, iar în cadrul unitatilor administrativ-teritoriale cu inversarea puterii administrative între structurile locale (prefectura – consiliu judetean – primărie ) rezultantă a descentralizării.
Cerem guvernului respectarea principiului european al guvernanţei pe mai multe niveluri: local, regional, central.
Descentralizarea unor servicii ministeriale, cu trecerea anumitor institutii în subordinea consiliilor locale sau a consiliilor judetene, cu descentralizarea parţială a surselor de finantare, a împovărat administraţiile locale şi a dus, în unele cazuri, la subfinanţarea unor domenii (sănătate, învăţământ, ordine publică), cu efecte negative în plan social.
Cerem guvernului să-şi asume integral neîncrederea generalizată a populaţiei în actiunile sale si să nu transfere această neîncredere la nivelul administratiei publice locale.
Pe de altă parte, sprijinul aproape inexistent al Guvernului portocaliu pentru aleşii locali (primari, preşedinţi de consilii judeţene) în a atrage surse colaterale de finanţare (credite nerambursabile, accesarea fondurilor de dezvoltare disponibile) a dus la apariţia dezechilibrelor fundamentale în interiorul regiunilor de dezvoltare.
Cerem guvernului României renunţarea la modalităţile iresponsabile, nefundamentate şi neavenite, în cadrul legislativ actual, care generează efecte nefaste în ceea ce priveste funcţionarea administraţiei publice locale.
P.S.D. denunţă modul discreţionar de alocare a fondurilor către comunităţile locale, pe criteriul culorii politice, prin care guvernul portocaliu a pus în pericol funcţionarea şi însăşi  existenţa adminstraţiilor locale. Comunităţile din care provin primarii P.S.D. şi consilierii locali ai partidului sunt supuse unei blocade financiare şi investiţionale de către guvern şi ministerele din arcul guvernamental.
Cerem guvernului să nu mai modifice legislaţia privind finanţarea administraţiei publice locale, decât dupa consultări şi termene lungi de evaluare a consecintelor masurilor, pe care le preconizeaza.
PSD contesta toate actele normative (ex. OUG 63/2010 privind finantele publice locale) şi le considera neconstitutionale, pentru ca nu fac decat sa centralizeze, în loc sa descentralizeze, sa submineze autoritatile, sa desconsidere comunitatile, sa umileasca cetatenii.
PSD reclama vulnerabilitatea alesilor locali, în fata multitudinii de organe de control. Astazi, primarul este amendat de oricine, dar are puteri limitate de decizie, în foarte multe domenii. FaptuI ca este actionat în judecata, în nume propriu, fara sa aiba legatura cu natura functiei, îi agraveaza şi îi pune în dificultate exercitarea mandatului. Mai mult decat atat, devalorizarea şi marginalizarea functionarului public se rasfrang, atat asupra reprezentantilor administratiei, cat si asupra cetatenilor.
Cerem guvernului sa limiteze abuzurile institutiei prefectului si ale altor reprezentanti din serviciile deconcentrate, asupra reprezentantilor administratiei publice locale.
Prin urmare, Liga alesilor locali PSD trage un semnal de alarma asupra iminentei blocajului administratiei publice locale, ca urmare a subfinantarii şi centralizarii deciziei.
Liga alesilor locali PSD sustine Programul de guvernare ,,România corectă – România socială”, un program care contine solutii de stânga, pentru o societate falimentată de dreapta.
Data: 15 octombrie 2010