Prin legea asistenţei sociale guvernul reuşeşte să dea cu modernitatea de pamânt şi ne aduce în plin Ev Mediu

nterviu cu  Elena Dumitru, fost ministru al muncii.

CriticAtac: Momentan, avem un nou proiect de lege a asistenţei sociale,  care a trecut de Senat prin aprobare tacita şi de Camera Deputaţilor în procedura accelerată şi fără posibilitatea unor dezbateri autentice. Care credeţi că este principala motivaţie pentru schimbarea actualei legislaţii din domeniul asistenţei sociale? Era nevoie de o nouă lege?

Răspuns: Guvernul, care este iniţiatorul acestei legi, menţionează printre motive: (1) faptul că prestaţiile sociale actuale nu constituie un mijloc real de combatere a sărăciei; (2) costul administrării lor este prea mare; (3) se acordă alocaţii unor familii care nu se află în situaţii de nevoie; (4) prin cumularea mai multor ajutoare financiare de către acelaşi beneficiar se ajunge ca sumele respective să acopere nevoile traiului zilnic şi descurajează orice iniţiativă de intrare pe piaţa muncii. După cum vedeţi, Guvernul oferă un adevărat festival de motive ipocrite. Este ciudat să auzim că prestaţiile sociale actuale nu constituie un mijloc eficient de combatere a sărăciei când exact acelaşi guvern a decis reducerea respectivelor ajutoare cu 15% în plină criză economică. În absenţa prestaţiilor sociale, riscul la sărăcie a depăşit de mult rata de 43%, consemnată în anul 2008. Iar când sărăcia creşte, guvernul decide să mai pună şi el o lespede peste viaţa oamenilor.

Restul articolului aici: