Planul de atac al PSD pentru locale

categoria articolului: 
media

Social-democraţii moldoveni s-au întrunit la Iaşi pentru a stabili planul de atac al campaniei electorale, în prezenţa secretarului general al partidului, Marian Neacşu, şi a secretarului regional Ionel Arsene. Deşi au fost purtate discuţii cu pesediştii din toate judeţele Moldovei, o atenţie sporită i-a fost acordată Iaşului, câştigarea alegerilor în această zonă fiind o prioritate pentru şefii de la centru. În altă ordine de idei, Marian Neacşu a avut şi rol de arbitru între pesediştii ieşeni, care în ultima perioadă s-au întrecut în orgolii politice.

Social-democraţii moldoveni şi-au dat întâlnire la Iaşi pentru a pune la punct strategia de atac a partidului în ceea ce priveşte alegerile locale din această vară. Astfel, parlamentarii, primarii şi preşedinţii de organizaţii au putut să-şi spună ofurile în faţa secretarului general al PSD, Marian Neacşu, şi a deputatului Ionel Arsene, validat pe funcţia de secretar regional, care au stat la masa discuţiilor cu reprezentanţii fiecărui judeţ în parte.

Iaşul, prioritatea regională a PSD

Întrunirea PSD a fost organizată în două părţi. În prima jumătate a zilei, social-democraţii moldoveni au stat împreună la masa discuţiile, după care reprezentanţii fiecărui judeţ au intrat la dezbateri individuale cu şefii de la centru. „Ne-am pus de acord asupra principiilor generale de campanie, am aflat care sunt punctele de vedere ale social-democraţilor din teritoriu şi am discutat despre şansele şi potenţialităţile de obţinere a unor rezultate foarte bune la alegeri”, a declarat Marian Neacşu, secretarul general al PSD, precizând că partidul mizează la aceste alegeri pe bazinul electoral de culoare roşie din Moldova.

Aşa cum era de aşteptat, discuţiile lui Neacşu cu reprezentanţii politici ai judeţului Iaşi au intrat în prelungiri, secretarul general al partidului evidenţiind faptul că miza cea mai mare din Moldova este judeţul nostru. „Iaşul este principala noastră preocupare, fiind cel mai reprezentativ din punct de vedere economic, social, universitar şi electoral. Avem aici un candidat desemnat pentru Primărie (Mihai Chirica-n.r.) şi o echipă bine conjugată la nivelul judeţului, care este condusă de Victorel Lupu. Nu vă dau procente, vă spun doar că şansele nostre sunt foarte bune!”, a punctat Neacşu.

Chirica şi Lupu, discuţii asistate

Având în vedere că sfârşitul lui 2015 a fost marcat de tensiuni între social-democraţii ieşeni, venirea lui Neacşu în capitala Moldovei i-a adus din nou la masa discuţiilor pe Mihai Chirica şi pe Victorel Lupu, de data aceasta asistat. „Nu au existat disensiuni în rândul organizaţiei de la Iaşi, ci disfuncţionalităţi de comunicare. Ştiu că amândoi parteneri sunt buni comunicatori, numai că nu au vrut să stea de vorbă prea bine între domniile lor”, a susţinut secretarul general al PSD, dovedind astfel că şefii de la centru au fost la curent cu zâzania dintre social-democraţii ieşeni. Cu idei împăciuitoare a ieşit de la întrunire şi Mihai Chirica, liderul Organizaţiei Municipale, care a declarat că orgolii politice au fost lăsate în urmă. „ Despre disensiuni putem discuta doar într-o manieră în care ele au fost într-adevăr o deficienţă, poate, de comunicare, dar cu siguranţă lucrurile au fost rezolvate cât se poate de corect astăzi, aici. Credem în necesitatea de a face o viaţă mai bună pentru Iaşi, dincolo de perspectiva politică pe care toţi ne-o dorim a fi câştigătoare!”, a punctat Chirica, lăsând să se înţeleagă că trimişii de la Bucureşti au putut linişti apele în organizaţie. Mai tacticos din fire, Victorel Lupu, şeful de la judeţ al pesediştilor, păstrează aparenţele şi infirmă tensiunile, precizând că nu vor exista dificultăţi în ceea ce priveşte colaborarea sa cu Mihai Chirica.

Tandem pentru un singur tur

În ceea ce priveşte alegerea primarilor într-un singur tur, deputatul Marian Neacşu susţine că protestul dreptei este nejustificat, atâta timp cât liberalii şi-au dat avizul pe Legile electorale. „Cunosc foarte bine proiectul legislativ ce prevede organizarea alegerilor. Am asistat, în virtutea atribuţiilor, la lucrările Comisiei speciale pe legile electorale, vorbind aici de concepere, discuţii şi negocieri. Legea electorală este o lege pe care ne-am asumat-o în egală măsură şi noi şi PNL. În măsura în care proiectul nu ar fi convenit cuiva, exista posibilitatea de a fi atacat, în 48 de ore, la Curtea Constituţională, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Nu ştim ce calcule electorale avea în acel moment PNL şi ce calcule are acum”, declară Neacşu, arătând că revolta dreptei e cusută cu aţă albă.
Întâlnirile regionale ale social-democraţilor vor continua, acestea reprezentând startul oficial al pregătirilor pentru localele din 5 iunie.

Anca BURNICHE

* * *

Veniţi la întrunirea regională de la Iaşi, social-democraţii suceveni au propus ca Tiberiu Brădăţan să intre în cursa electorală pentru câştigarea Primăriei Suceava.

* * *

„Alegerea primarilor în două tururi este competiţia care se poate contura, nu direct între candidaţi, ci doar între competenţele de negociere ale şefilor de partide de la nivel local sau central. Istoria ne-a exemplificat că nu e cu nimic mai benefică alegea conjuncturală cu diferite majorităţi realizate în urma unor negocieri de după primul tur”- Marian Neacşu, secretarului general al PSD

 


Articol preluat de la Evenimentul

Găsiți întregul articolul original aici http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/politica/planul-de-atac-al-psd-pen...

 

Comments

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.