Modificări la legislația privind sistemul unitar de pensii publice

Camera Deputatilor
Grupul Parlamentar PSD

PARLAMENTUL ROMANIEI

CAMERA DEPUTATILOR

Grupul Parlamentar Partidului Social Democrat

COMUNICAT DE PRESĂ

Legislaţia muncii necesită revizuiri şi modificări, urmărind dinamica socială. Având în vedere acest aspect, Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, 18 noiembrie 2015, proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, iniţiat de parlamentari social-democraţi, actul aducând reglementări binevenite pentru mediul de afaceri, precum şi pentru sectorul administraţiei publice.

În prezent, legislația privind sistemul unitar de pensii publice (Legea 263/2010), prevede că locurile de muncă în condiții speciale sunt supuse procedurii de reevaluare a încadrării din 2 în 2 ani. Din practică s-a dovedit că această perioadă de evaluare este prea scurtă, necesitând din partea agenților economici eforturi financiare mari, și totodată, ridică probleme comisiei de evaluare, care, cu un număr de angajaţi redus este obligată să proceseze informații numeroase care să asigure o apreciere corectă a încadrării în condiții speciale a locurilor de muncă.

Totodată, Legea 263/2010 nu conține prevederi care să reglementeze ce contribuții sociale datorează agenții economici care nu mai îndeplinesc criteriile de încadrare în condiții speciale a locurilor de muncă, aceștia fiind obligați să plătească tot contribuții majorate (respectiv 41,3%).

Având în vedere aceste aspecte, prin noua lege, susținută de Grupul Parlamentar al PSD, se majorează perioada de evaluare de la 2 la 5 ani și se prevede achitarea contribuției datorate pentru condiții normale de muncă (31,3%) de către agenții economici care nu mai îndeplinesc criteriile de încadrare în condiții speciale a locurilor de muncă.

Noul act normativ fluidizează activitatea comisiei de evaluare și aduce reparații pentru agenții economici a căror activitate nu se mai desfășoară în cadrul condițiilor speciale de muncă (minerit, activități de extragere și prelucrare a combustibililor etc.).

Lider Grup PSD

Marian Neacşu