Marea prăduială

www.azi.ro

Marea prăduială, ediţia 2012
de Octavian Ştireanu

Testamentul politic pe care Traian Băsescu şi l-a anunţat în legătură cu urmaşii săi – la partid, la Guvern şi la Cotroceni – este însoţit şi de cuvenitul „plan de măsuri“. Actualul preşedinte ne-a şi prevenit că actuala coaliţie „are cele mai mari şanse să rămână la putere şi după 2012“.
Schema de succes stabilită de locatarul Cotrocenilor este cea deja verificată: bani şi clientelă cumpărată. Reţeaua electorală s-a activat.
Baconschi se află în aceste zile la întâlniri cu diaspora aducătoare de voturi din Spania şi Portugalia.
Flutur a anunţat ieri că PDL depune un proiect de lege privind „Parteneriatul dintre Stat şi Biserică“ (taman acum!), iar dl Băsescu însuşi a devenit peste noapte preşedintele purtător de cuvinte al moldovenilor şi sârbilor (la dineul cu Trilaterala), dar şi al maghiarilor şi UDMR (chiar în ziua depunerii moţiunii de cenzură, la întâlnirea cu preşedintele Ungariei).
Pe steagul de luptă ridicat de Traian Băsescu scrie  Totul pentru frontul „2012“, totul pentru victoria pe încă şase ani de-atunci încolo. Socoteala cotrocenistă mai include doi ani până la prezidenţiale, plus încă patru pe care noul preşedinte-moştenitor îi va da din 2014 unui guvern reîmprospătat.
Democraţia administrată în care funcţionează o ţară în agonie are nevoie, însă, de foarte mulţi bani. Vistieria e goală, împrumuturile deja sunt prăduite, iar găleţile pentru voturi costă.
Interviul pe Pro Tv al dlui Băsescu e un semnal despre ce marea prăduială care va urma,  sugerând că singurele soluţii pentru obţinerea de bani necesari în viitoarea bătălie electorală sunt vânzarea a ceea ce mai este de vândut şi privatizarea fiscului, prin oficializarea recuperatorilor privaţi.
Băsescu dădea, în treacăt, semnalul vânzării unor participaţii ale statului la unităţi pe care nişte demodaţi de patrioţi le numeau „strategice“. Între acestea, nominaliza CFR Marfă, Romgaz, Electrica şi Transelectrica, dar pe listă sunt şi altele. Vânzările anunţate de pe acum, pregătite în 2011 şi finalizate în 2012 ar asigura toate bidoanele bătăliei electorale.
Micile atenţii pe care dna Udrea şi le face, privatizând discret şi cu graţie ceea ce crede dumneaei, cum ar fi hotelul Athenee Palace („lichidat“ cu două zile înainte de declaraţia dlui Băsescu) nu se pun la socoteală.Şi nici vânzarea dirijată, care se coace, a imobilelor RA APPS – în care locuiesc vreo 200 de concitadini de-ai dlui Boc, consilieri, experţi şi alţi ajutori de băgători de seamă guvernamentali care s-au îndrăgostit tare de tot de Capitală, dar n-au case.
Acum este vorba despre marile tunuri care se pregătesc cu două scopuri: supravieţuirea politică a actualei puteri pentru încă un deceniu de-aici înainte şi prosperitatea materială a camarilei actuale, pentru vreo trei-patru generaţii. Este vremea în care nu mai contează vilele de prin Snagov, maşinile de şase cifre pe facturi ori casele de prin Elveţia, Londra sau Monte Carlo.
Acestea au devenit un mizilic. Upgradarea statutului social se face acum prin palmarea subtilă de participaţii la companiile naţionale ale gazului, energiei nucleare, energiei electrice şi la celelalte resurse care n-au apucat să fie concesionate până acum.
Fondul Proprietatea este vehiculul legal, inventat în mod special pentru deraierea acţiunilor de pe direcţia foştilor proprietari, ce trebuia despăgubiţi, spre conturile noilor „Auschnit de Videle“ ori „Malaxa de Dolj“, despre care vom afla peste o vreme că sunt proprietari pe la marile companii naţionale ale României.
Privatizarea încasării creanţelor ascunde sub preş detaliul esenţial că marii datornici ai statului sunt exact firmele de stat!
Cum să plăteşti de la stat o firmă privată, ca să recupereze nişte creanţe tot de stat?! După opt luni, datoriile la bugetele de stat ale celor trei companii feroviare, CFR SA, CFR Marfă şi CFR Călători însumau aproape 1 miliard de euro, cu care s-ar fi acoperit pe 2 ani deficitul la fondul de pensii, declarat de dl Băsescu. În ce fel poate să recupereze o firmă privată aceste creanţe? Foarte simplu: i se vor da banii de bună voie, dar cu „parandărătul“ electoral stabilit dinainte. Dl Băsescu nu va mai trebui să scrie bileţele, cum i-a scris fostului ministru Dobre, să le dea banii lui Bucşaru ori Paszkany…
Obiectivul „2012“ este în plină derulare. Reţeaua s-a activat. Doar moţiunea populară s-ar putea s-o mai dea peste cap.