Dezbaterea privind "Programul judeţean de dezvoltare durabilă pentru perioada 2016-2026!"

Organizaţia Judeţeană Ialomiţa

PORŢI DESCHISE LA PSD IALOMIŢA

Dezbaterea privind ,,Programul judeţean de dezvoltare durabilă pentru perioada 2016-2026!”

Spectacole de teatru la sat pentru copii şi reabilitarea conacelor monument din Ialomiţa, obiective în strategia culturală de dezvoltare durabilă a judeţului

Miercuri, 13 aprilie, grupul de lucru al PSD Ialomiţa, coordonat de primarul Victor Moraru, a iniţiat o dezbatere privind oportunităţile de dezvoltare în domeniul culturii, pentru valorificarea tradiţiilor şi promovarea actelor artistice în toate comunităţile judeţului, dar şi la nivel naţional.

Reabilitarea unor obiective de patrimoniu şi includerea acestora în circuitele turistice au fost primele observaţii pe care participanţii la dezbatere le-au făcut faţă de conacul Bolomey de la Cosîmbeşti, Conacul lui Aurelian Pană de la Sudiţi şi Ferma Model Perieţi.

În funcţie de categoria din care fac parte, monumentele istorice pot fi finanţate prin programe derulate de Consiliul Judeţean, iar un exemplu este baza arheologică Oraşul de Floci, sau prin Grupurile de Acţiune Locală, şi o investiţie realizată este Biserica Hagieşti, din Sineşti.

Reprezentanţii instituţiilor culturale prezenţi la discuţii au vorbit despre programele pe care le-ar putea dezvolta pentru publicul larg dar şi vizitatorii avizaţi. „Aşezământul de la Maia-Catargi este insuficient valorificat. Ţinând cont că în cripta Bisericii se află înmormântat primul Prim Ministru al României, Barbu Catargiu, de ce să nu facem o tradiţie ca jurământul de învestire pe care reprezentantul unui Guvern îl depune să se facă la Maia, aşa cum se întâmplă în Franţa la Orleans” a specificat Florin Vlad, directorul Muzeului Judeţean Ialomiţa.

Teatrul pentru copii la sat este o altă propunere pe care participanţii la dezbatere au apreciat-o în mod deosebit, la fel cum îmbogăţirea festivalului Ionel Perlea cu o secţiune de orchestră ţine de firescul acestei manifestări, de nivel internaţional. „Anul acesta festivalul de lied împlineşte 25 de ani şi chiar dacă se adresează unui public de nişă a ridicat enorm numele judeţului la nivel cultural. Am avut şi un festival studenţesc de regie pe care l-am putea relua ca festival de teatru pentru tineret, mai ales că acum avem săli suficiente” a spus Doina Roşca, directoarea Centrului Cultural UNESCO Ionel Perlea din Slobozia.

Administrarea căminelor culturale şi achiziţia de carte au fost două alte analize pe care directorii Mihaela Racoviţeanu şi Cristian Obrejan le-au făcut, iar profesorul Viorel Bănescu din Urziceni a atras atenţia asupra lipsei unei săli pentru spectacole în municipiul din vestul judeţului. „Vă rog să ţineţi cont că Ialomiţa nu este numai Slobozia, aşa cum România nu este numai Bucureştiul. La noi Clubul Sindicatelor s-a închis şi singurul mare proiect pe care îl desfăşuram, Revelionul Caricaturiştilor, anul trecut nu s-a mai ţinut.”

Un exemplu fericit este comuna Stelnica, unde biblioteca organizează în fiecare an o întâlnire a pasionaţilor de lectură. „Noi susţinem evenimentul care cinsteşte memoria lui Ion Ghelu Destelnica şi finanţăm o revistă şcolară pentru încurajarea copiilor” a menţionat Costel Brateş.

Printre vorbitori s-au mai numărat părintele consilier Cristan Munteanu, inspectorul de istorie Sandu Ion, directorul Casei Municipale de Cultură, Ionel Constantin, şi directoarea Palatului Copiilor, Manuela Zainea, iar dintre membrii grupului de lucru au mai luat parte la dezbatere Raluca Dumitrescu, Cătălin Grigore, Daniel Crunţeanu, Ionuţ Popescu şi Ştefan Muşoiu.

„Educaţia, cultura, sănătatea şi sportul sunt priorităţile noastre în contractul social pe care îl vom încheia cu cetăţenii judeţului. Avem nevoie de astfel programe pe care le vom finanţa special pentru a crea copiilor noştri cadrul adecvat de viaţă ” a concluzionat Victor Moraru, candidatul desemnat de P.S.D. la Preşedinţia Consiliului Judeţean Ialomiţa.

Primarul Orașului Amara, Victor Moraru, propunerea PSD pentru Președinția Consiliului Județean Ialomița, vă invită luni, 18 aprilie 2016, ora 17.30, la Centrul Cultural Ionel Perlea Slobozia, la dezbaterea publică cu tema - Administrația Publică Locală și Județeană.

Biroul de presă PSD Ialomița