Delegatia Partidului Social Democrat condusa de Liviu Dragnea, intrevedere cu premierul desemnat la sediul PSD

evenimente

Delegaţia Partidului Social Democrat condusă de Liviu Dragnea a avut miercuri, 11 noiembrie 2015, o intrevedere cu premierul desemnat Dacian Cioloş, la sediul PSD. La discuţiile cu premierul desemnat, din partea PSD au mai participat Valeriu Zgonea, Marian Neacşu şi Mihai Fifor.

PSD va lua o decizie privind susţinerea sau nesusţinerea noului Guvern în cadrul CExN al partidului care urmează să se desfăşoare duminică, a declarat preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, miercuri seara, la finalul discuţiilor cu premierul desemnat Dacian Cioloş.

"Pe noi ne interesează programul de guvernare şi calitatea Cabinetului. Şi după ce va fi învestit acest Guvern, dacă va fi învestit, o să ne uităm cu atenţie la ceea ce face fiecare ministru şi cum gestionează funcţiile publice, cum îşi aleg oamenii, cum numesc oamenii. Duminică o să avem un Comitet Executiv Naţional (...) pentru că până duminică sper să avem şi noi şi opinia publică lista Cabinetului şi atunci vom putea lua o decizie politică având mai multe informaţii", a declarat preşedintele PSD.

Totodată, Liviu Dragnea a adăugat că în cadrul discuţiilor i-a transmis premierului desemnat că "parlamentarii PSD vor avea o atitudine corectă în comisii, dar vor fi foarte atenţi la prestaţia fiecărui ministru".

"Vor pune întrebări decente, dar l-am rugat să le spună membrilor Cabinetului să ia foarte în serios audierile la comisii pentru că noi avem încredere în Dacian Cioloş, dar nu ştim ce echipă guvernamentală va forma. Şi pentru noi contează prestaţia fiecărui ministru pentru că se vorbeşte de un guvern format din experţi, că aşa s-a decis la Cotroceni. Asta înseamnă că un ministru, dacă este considerat expert, trebuie să dovedească în primul rând în comisie, în faţa parlamentarilor", a declarat liderul social-democraţilor.

Preşedintele PSD a precizat că discuţia cu premierul desemnat a fost una "bună, civilizată".

"Ne-a spus că are câteva priorităţi, pe care cred că le-a spus tuturor partidelor, la care se gândeşte şi pe care vrea să-şi centreze programul de guvernare. Noi i-am prezentat un pachet de obiective şi imediate şi pentru anul viitor, pachet de obiective pe care l-am prezentat şi preşedintelui Iohannis, de care sperăm că va ţine cont pentru că pentru noi sunt foarte importante", a declarat Liviu Dragnea.

Acesta a precizat că, în primul rând, ca şi măsuri imediate, reprezentanţii PSD i-au solicitat lui Cioloş să se preocupe de "asigurarea funcţionării statului".

"Ştiţi toţi că în aceste zile majoritatea funcţionarilor statului nu mai lucrează la capacitate maximă pentru că este un Guvern interimar, pe de altă parte vin mesaje politice, din partea unui partid, mesaje care spun că toţi trebuie să plece. Şi vorbim în primul rând de asigurarea serviciilor vitale, spitale, instituţii care asigură siguranţa şi protecţia cetăţeanului, vorbim de funcţionarea şcolilor şi a tuturor celorlalte utilităţi, furnizarea căldurii, a apei, a apei calde", a spus Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD a adăugat că premierului desemnat i s-a transmis că pentru social-democraţi este important să se continue măsurile şi programele care au făcut ca guvernarea Ponta să fie una ''foarte bună, cu rezultate palpabile şi concrete".

"Este important ca în 2016 să se menţină creşterea economică cel puţin la cota ultimei prognoze a Comisiei Europene, de 4,1%. De asemenea, măsurile adoptate prin codul fiscal să fie implementate şi să nu fie stopate. De asemenea, angajamentele pe care le are România, angajamentele strategice, economice, financiare să fie respectate. Discuţiile în ceea ce priveşte salarizarea bugetară trebuie duse la capăt şi în Parlament să ajungă proiectul de lege al salarizării bugetarilor", a declarat Liviu Dragnea.

Acesta a mai spus că în ceea ce priveşte statul de drept este foarte important ca noul Guvern să dea un semnal că va asigura funcţionarea statului de drept, independenţa justiţiei şi asigurarea resurselor financiare necesare pentru ca aceste instituţii să-şi desfăşoare activitatea în condiţii bune.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri seară, după discuţiile cu premierul desemnat, Dacian Cioloş, că acesta i-a transmis că în cazul în care Guvernul pe care-l va prezenta va fi validat în Parlament, nu intenţionează să înceapă o acţiunea brutală de schimbare a administraţiei, o schimbare pur şi simplu cantitativă.

"Domnul Dacian Cioloş mi-a zis că nu intenţionează ca, dacă va fi votat Guvernul pe care-l va prezenta, să înceapă o acţiune brutală de schimbare a administraţiei, schimbare pur şi simplu cantitativă. Din câte am înţeles, se pare că va avea o atitudine corectă, normală", a declarat preşedintele PSD.

Liviu Dragnea a adăugat că reprezentanţii PSD i-au spus premierului desemnat că "un guvern politic ce s-a dovedit că a avut o guvernare foarte bună are resurse umane care să-i poată furniza oameni care să poată ocupa anumite funcţii".

"Un guvern tehnocrat nu are bază de resurse umane pe care să o folosească pentru recrutare, pentru a ocupa anumite funcţii publice. În aceste condiţii cred că are două variante, varianta în care cedează la presiuni, nu din partea noastră, să schimbe de dragul schimbării (...) sau varianta corectă şi echilibrată în care asigură funcţionarea instituţiilor statului şi implementează programul de guvernare. Se pare că va adopta varianta moderată şi înţeleaptă", a declarat preşedintele PSD.

Liviu Dragnea a subliniat că PSD nu a făcut şi nu va face nicio propunere pentru membrii Cabinetului şi, de asemenea, nicio propunere de secretari de stat.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a mai declarat, miercuri seara, că premierul desemnat i-a comunicat că în cursul zilei de joi se va concentra pe finalizarea listei de miniştri, ca după aceea, într-o zi sau două, să definitiveze şi programul de guvernare.

"Mi-a spus că lucrează la programul de guvernare şi la formarea listei Cabinetului. Asta a spus. Astăzi, din păcate pentru dumnealui, nu a putut să facă acest lucru pentru că a mers din partid în partid. Eu i-am sugerat de mâine să se ocupe să finalizeze lista membrilor Guvernului pentru că, după părerea mea, este important ca luni şi marţi, miniştrii să vină la audieri în aşa fel încât, poate marţi seara să se voteze Guvernul în Parlament, dacă va trece, şi dacă va trece să depună şi jurământul marţi seară. Aşa mi-a spus, la plecare, că se va concentra mâine (joi) pe finalizarea listei Cabinetului şi, într-o zi, două, să finalizeze şi programul de guvernare la care probabil că a lucrat ", a declarat preşedintele PSD la finalul consultărilor cu premierul desemnat, Dacian Cioloş, pe tema formării noului Guvern.

Discuţiile dintre reprezentanţii PSD şi premierul desemnat au durat aproximativ 40 de minute.

AGERPRES