Declaraţia preşedintelui PSD, Victor Ponta, după întâlnirea de la Palatul Cotroceni – 15.03.2010

În numele Partidului Social Democrat, am venit la aceste consultări cu preşedintele ţării cu toată deschiderea şi cu toată bună-credinţa. Am pregătit inclusiv un material pe care l-am înmânat preşedintelui vizavi de problema reformării statului, de revizuirea Constituţiei, de priorităţile legislative ale partidului şi grupului nostru parlamentar. Din punctul nostru de vedere, au fost întreaga bună-credinţă şi deschidere pe care un partid aflat în opoziţie trebuie să le manifeste faţă de preşedintele ţării, indiferent dacă ne este sau nu adversar politic.

În acelaşi timp, la ora 13.00, la finalul Biroului nostru Permanent, am adresat un avertisment public prin care spuneam – şi am scrisoarea preşedintelui României, căci deformaţia mea de magistrat mă face să am întotdeauna probele cu mine – că preşedintele României a chemat la această întâlnire „celelalte partide şi formaţiuni politice reprezentate în Parlamentul României” şi, de asemenea, precizează că „delegaţia partidelor poate fi alcătuită din trei persoane”. Am precizat la ora 13 că va fi vorba despre o discuţie serioasă între partide şi forţe politice votate de electoratul român, de către oameni, şi că nu se punea problema ca preşedintele să îşi cheme susţinătorii, un partid neînfiinţat încă, dar creat, până la urmă, pentru a sprijini preşedintele şi Guvernul actual, o formaţiune parlamentară care nu are nici votul oamenilor şi nici recunoaştere juridică, aşa cum o cer legile României.

Cred că preşedintele României trebuie să fie primul om din această ţară care să respecte votul oamenilor, în primul şi în primul rând, şi în al doilea rând, legile ţării şi structura politică a statului român. În condiţiile în care nu şi-a respectat invitaţia, aşa cum ne-a fost adresată nouă, nu am dorit să participăm mai departe la consultări. I-am prezentat preşedintelui în scris punctul nostru de vedere vizavi de problemele ridicate şi, la fel ca Partidul Naţional Liberal şi ca Partidul Conservator, am considerat că nu trebuie să participăm în continuare şi că, până la urmă, dacă preşedintele ţării a ales să nu îşi respecte propria invitaţie şi să nu respecte voinţa electoratului şi legile privind formaţiunile politice, întreaga responsabilitate îi aparţine.

Poate că pentru societatea românească o demarcaţie mai clară a celor care se află în opoziţie şi a celor care se află la putere – chiar şi pe uşa din dos, nu pe cea din faţă, a votului popular – era necesară în acest moment.

Vă mulţumesc.