Condiții facile de acordare a cetățeniei pentru sportivii de marcă

categoria articolului: 
comunicate
Camera Deputatilor

PARLAMENTUL ROMANIEI

CAMERA DEPUTATILOR

Grupul Parlamentar Partidului Social Democrat

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Sportul a fost şi este în continuare un vehicul foarte bun pentru promovarea imaginii României peste hotare. Pornind de la această realitate, Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, 25 noiembrie 2015, în cadrul şedinţei de plen, proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.37/2015 pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr.21/1991, iniţiat de Guvernul Ponta.

Legea prevede introducerea unor facilități în ceea ce privește acordarea cetățeniei române străinilor sau persoanelor fără cetățenie care au contribuit în mod semnificativ la păstrarea și promovarea culturii, civilizației și spiritualității românești sau care pot contribui în mod semnificativ la promovarea imaginii României prin performanțe deosebite în domeniul sportului.

Trebuie menţionat că actul normativ stipulează acordarea cetăţeniei la cererea acestor persoane, cu posibilitatea stabilirii domiciliului în ţară (sau, la alegere, menţinerea acestuia în străinătate), dacă solicitantul va reprezenta România la loturile naționale şi îşi exprimă ataşamentul faţă de România şi faţă de sistemul de valori specific societății româneşti, dovedind acest lucru prin acțiuni, comportament, atitudine şi prin loialitate față de statul român.

De asemenea, noua lege aduce clarificări cu privire la persoanele care pot solicita redobândirea cetățeniei, componența Comisiei pentru cetățenie, şi stabileşte într-un mod clar, fără posibilitatea de a fi interpretată eronat, procedura de acordare a cetățeniei. Legiferând soluții care să acopere întreaga problematică a relațiilor sociale, noul act normativ, susţinut de Grupul Parlamentar al PSD, introduce posibilitatea suspendării procedurii de acordare sau redobândire a cetățeniei în cazuri de cercetare penală, până la finalizarea cauzei, şi totodată actualizează și completează lista documentelor cu care se face dovada cetățeniei române.

Prevederile proiectului adoptat de Camera Deputaţilor sunt compatibile cu normele și standardele internaționale în materie de cetățenie, existând legi asemănătoare și în alte state.

 

Lider Grup PSD

Marian Neacşu

 

Comments

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.