Bietul învingător domn Boc!

categoria articolului: 
media

Bietul învingător domn Boc!
de Octavian Ştireanu

Dezbaterile la moţiunea de cenzură au prilejuit developarea caracterelor, dar şi a nivelului de pregătire politică şi de cultură generală ale multora dintre „eroii“ respectivei împrejurări. Mai presus de conţinutul moţiunii şi de miza pusă în joc, spectacolul jalnic, de cuvinte şi atitudini, oferit de mulţi dintre cuvântătorii din Parlament sintetizează cât se poate de sugestiv halul de degradare la care a ajuns dezbaterea publică într-un regim politic de „democraţie administrată“.
Parlamentarii puterii s-au aflat într-o misiune imposibilă. După ce şi-au asumat umilinţa „politicii de ţarc“ la care i-a obligat dictatul partidului, şansa lor era, măcar, să spună acolo, în Parlament, ceva raţional şi de bun simţ în apărarea Guvernului. Fără o suplinire a refuzului de a vota printr-o prestaţie onorabilă la tribună, riscul de compromitere devenea şi mai mare, iar prăpastia umilinţei şi mai adâncă. Parlamentarii puterii au reuşit şi una, şi alta – să se compromită apărând lamentabil cauze pierdute şi să se umilească prin modul în care au făcut-o.
Ieşirea dintr-o astfel de situaţie dificilă putea fi numai la îndemâna unor oameni care au inteligenţă, distincţie, spirit înalt, responsabilitate. Ceea ce n-a fost cazul la niciunul dintre cei care, ieri, au ieşit în apărarea propriului Guvern.
Liderii marcanţi ai PDL care au dorit să se afirme au luat cuvântul în aceste momente negre cu speranţa unor recompense albe de la organele de partid şi de stat. Averea le este mai presus decât onoarea, cum sugera Cristian Ţopescu.
Slugărnicia faţă de un regim falimentar a fost pe-alocuri penibilă. Mediocritatea funciară şi provincialismul rudimentar s-au vrut mascate de tot felul de şmecherii ieftine, agrementate cu un limbaj de mahala. Toţi au recurs la un fel de „alba-neagra“ cu subiectele centrale ale dezbaterii. Abordarea prezentului a fost schimbată cu invocarea selectivă a istoriei, răspunsurile la probleme au fost înlocuite cu jignirea personală a adversarilor politici, iar deficitul de demnitate şi prestanţă l-au mascat cu spoiala unei culturi ciugulite de prin telenovele, afişată cu pieptul bombat, în căutarea unor aplauze de doi bani.
Parlamentarii puterii şi-au dat definitiv cu firma în cap, dar nu simplu, ci cu aroganţa şi dispreţul definitorii pentru acest regim politic, pe care-l susţin cu laşitatea, indiferenţa şi secuvinismul celor care se cred eterni. Vor mai rămâne la putere vreo doi ani, crezând că lumea are memorie scurtă, iar gestul şi prestaţia lor de ieri vor fi uitate.
Poate că aşa va fi, dar numele lor va rămâne definitiv legat de umilinţa interzicerii de a vota, ca şi de susţinerea unui guvern „Zero barat“, ce înregistrează performanţa unică în lume de a nu primi niciun vot favorabil la o moţiune de cenzură.
În toată această tevatură, o tristă figură face bietul premier Emil Boc. Imaginile cu domnia sa chircit în bancă, sub tirul necruţător al lui Crin Antonescu, vor rămâne de pomină, ca atâtea altele cărora le-a fost erou.
Dar domnia sa merge mai departe cu acea seninătate a omului scuipat de mulţime, care explică situaţia zâmbind tuturor, prin aceea că, de fapt, plouă!…
După câte i s-au spus direct şi de la obraz în moţiune, după fluxul de energie potrivnică venită din stradă şi din toată ţara, de la zeci de mii de oameni, după munţii de semnături care-i cereau demisia, după umilinţa la care-l supune, de ani de zile, stăpânul său de la Cotroceni, după politica falimentară pe care o impune societăţii româneşti, după gestul uluitor al interdicţiei date propriilor parlamentari de a se apropia de urne, domnul prim-ministru are tupeul să continue!
Bietul învingător Emil Boc!

 

Comments

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.